Lahůdkové droždí k prevenci běžného nachlazení

Přírodní produkty schopné ovlivňovat funkci našeho imunitního systému bez vedlejších účinků, zajímají asi každého z nás. Není možné, že je celou dobu máme přímo před očima? V regálu kde je sůl, zeleninové bujóny, hledejme lahůdkové droždí. Beta-glukanová vláknina přítomná v lahůdkovém droždí pomáhá udržovat obranyschopnost našeho těla a chrání ho tak před patogeny. Snížení výskytu opětovné infekce běžným nachlazením o 25 % bylo pozorováno u lidí, kteří jedli beta-glukany v množství odpovídající 1 plné lžíce lahůdkového droždí denně. Měli také méně potíží se spánkem způsobených nachlazením, pokud přece onemocněli. Antibiotika a antivirotika jsou navrženy tak, aby přímo zabíjely patogen. Ukázalo se, že droždí může mít naopak protizánětlivý účinek. Mohlo by tedy nabídnout to nejlepší z obou světů. Posiluje schopnost našeho imunitního systému chránit nás před infekcí a zároveň potlačuje složku způsobující zánět. Jen pozor. Droždí má vysoký obsah purinů, takže lidé s dnou, nadbytkem kyseliny močové, s ledvinovými kameny, nebo lidé čerstvě po transplantaci orgánu, by měli svůj maximální denní příjem držet pod 1 čajovou lžičkou.

ZDROJ: Michael Greger M.D. FACLM March 25th, 2015 Volume 23, https://nutritionfacts.org/video/nutritional-yeast-to-prevent-the-common-cold/
Snažme se o odpovědnost a udržitelnost

O odpovědnosti a udržitelnosti se jednodušeji píše a mluví, než něco dělá. Nechme tedy stranou všechny marketingové slogany a pojďme se podívat na to, co reálně pro odpovědnost a udržitelnost děláme.

Nastartuj den správným rozhodnutím

Jíst výživnou snídani nastavuje tón dne a podporuje správný chod vašeho těla. Proto je kvalitní a vydatná snídaně opravdu důležitá. Jak si ale připravit dostatečně výživnou porci? Na co bychom neměli zapomenout? Klíčem ke zdravému životnímu stylu je plánování. Plánování pravidelného stravování vám pomůže kontrolovat příjem kalorií. Spíše než čekat, až se budete cítit, jako byste hladověli, naučte se jíst pravidelně a v malých porcích. Pokud vám chybí snídaně, protože nestíháte, naplánujte si dopředu potraviny, které nevyžadují dlouhou přípravu. Zde je několik skvělých nápadů.
Vstaňte o 20 minut dříve nebo si připravte výživnou snídani (včetně ovoce a zeleniny) klidně večer před spaním. Uvařte si silnou ovesnou kaši do uzavíratelné krabičky a doplňte ji ořechy, semínky nebo sušeným ovocem. Nakrájejte si zeleninu, kterou můžete ráno hodit do omelety (nebo jen tak do sáčku jako občerstvení pro celý den). Přidejte do celozrnných cereálií ovoce, doplňte rostlinným nápojem a přibalte láhev zeleninové šťávy. Máte více času? Vyrobte si vafle nebo palačinky - do těsta vsypte pšeničné klíčky a ozdobte borůvkami. Nezapomeňte na dostatek tekutin po celý den.

Kolik toho denně "musíme" vypít?

Léto je sice za námi, nicméně pamatovat na dostatečný pitný režim je na místě po celý rok. Množství tekutin, které bychom měli vypít, závisí na mnoha faktorech (věk, hmotnost, pohlaví, fyzická aktivita, zdravotní stav, počasí, …). Optimální množství je tedy velmi individuální, průměrně lze ovšem stanovit rozmezí 2,5 – 3 litry denně. Do celkového denního příjmu se započítává také strava, např. v podobě polévky, omáčky nebo mléka a mléčných výrobku.

Zásady správného skladování

Při nákupu potravin dbáme nejen na složení, vzhled nebo vůni, ale také na vhodný způsob jejich skladování v našich domácnostech. Často se nám může stát, že po příchodu domů nákup bezmyšlenkovitě ukládáme na již letitá místa a nemusí to být vždy správně. Principem je uchovat potraviny v co nejlepší a nejdelší kondici. Špatně skladované potraviny se mohou stát zátěží i pro rodinný rozpočet. Čím se tedy řídit? Pojďme se podívat, jaké informace můžeme nalézt na etiketě …

Nezvaný host jménem mol

Ve spíži najdeme potravinu napadenou škůdcem v podobě larev, pavučinek, zámotků s trusem nebo už dospělých hmyzích jedinců – nepříjemný scénář, který se stal už snad každému z nás. Riziko zdravotní nezávadnosti potraviny nepředstavuje jen samotný škůdce, ale také nesprávný způsob jeho likvidace. Co tedy dělat? Jaké potraviny jsou v ohrožení a jak tomu předcházet?